24 Mart 2013 Pazar

Patatesli biberli omlet (Gökhan Usta klasiği)

Bugünkü tarifimiz Pazar kahvaltıları için bir alternatif.



Malzemeler:

4 orta küçük boy patates
3 çarliston biber
4 orta boy yumurta
150 gr taze kaşar
150 gr tereyağı


 

Yapılışı:

Patateslerimizi yıkayıp soyduktan sonra çok küçük küpler halinde doğruyoruz. Ne kadar küçük doğrarsak pişmesi o kadar kolay olacaktır. Tereyağımızı tavaya koyup eritiyoruz. Tereyağıfobikseniz resimdeki tereyağı size fazla görünebilir ama eridiğinde tavamızın tüm zeminine belli bir yükseklikte yayılması gerekiyor. Yağımız erirken patatesimizi ilave edip tavanın ağzını kapatarak açık ateşte kavrulmaya bırakıyoruz. Bu arada çarliston biberlerimizi şeritler halinde dilimleyip küçük küpler halinde doğradıktan sonra tavamıza ilave ediyoruz. Ocağımızı kısık ateşe alıp, tavamızı ara ara karıştırmayı ihmal etmiyoruz. Bu ara kaşarımızı rendeleyebiliriz. Bu arada rende demişken patatesleri de rendelemeyi denediğimi ama pek güzel sonuç elde edemediğimi de yazmakta fayda var. Tavada kavrulmakta olan patates biber karışımımızı eze eze iyice karıştırıp yarım küçük çay bardağı soğuk su ilave ederek kapağı tekrar kapatalım. Patates küplerimiz belli olmayacak kadar yumuşayana kadar ara ara karıştırarak kavurmaya devam edeceğiz.


Patatesler istediğimiz kıvama geldiğinde ocağımızı kısık ateşe düşürüp rendelenmiş kaşarımızı her tarafa eşit bir şekilde serpiştirip iyice karıştıralım. Kapağı kapatıp bu arada derin bir kaseye yumurtalarımızı kırıp çırpıyoruz. Tuz ve karabiberimizi de yumurtaya ilave etmeyi unutmayalım. Tavadaki karışımı iyice kardıktan sonra çırpılmış yumurtayı ilave edip, tekrar karıştırıyoruz. Burada yumurtanın sadece yüzeyde kalmayıp karışımın içine dağılmasını sağlamak önemli. Bu aşamada pul biber ve nane ile süsleyip, kapağı kapatmadan omletimizin yağ ve yumurtayı çekmesi için bir kaç dakika daha pişiriyoruz. Tava kenarlarının yapışmasına engel olmak için kaşıkla omletimizin kenarlarından altına doğru ayrışmayı sağlamamız gerekiyor.
 
Yeterince piştiğine kanaat getirince ocaktan aldığımız tavayı ileri geri sallayarak omletimizi tavadan tamamen ayırıp servis tabağına alabiliriz. Dilimleyerek servis edilmeye hazırdır.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder